Drægtighed

Avl

Når marsvin bliver kønsmodne så tidligt, betyder det ikke at det er sundt for dyrene at blive avlet på i den alder! Det anbefales at hunnen er minimum 8 måneder gammel, før hun sættes til han og samtidig skal hun helst have sit første kuld før hun fylder 1,5 år, da bækkenet bliver stivere med tiden. Det vigtigste for en god drægtighed er hunnens kondition – hun skal være fast i kroppen. Det anbefales også at lade hannerne vokse til, før de bruges i avl. Nogle hunner er rigtig stride og de kan gøre en lille han så bange at de ikke tør parre. Hunner er i brunst hver 16.-18. dag. Længden på brunsten kan variere fra få timer til en dags tid. Ønsker man unger anbefales det at hannen går med hunnen i minimum 5 uger, da man så er sikker på at have ramt 2 brunstperioder.

Drægtighed

Hunnen er drægtig i 68-72 dage og føder kuld på typisk 2-4 unger, som er fuldt udviklede ved fødslen. Under drægtigheden er det vigtigt at hunnen får rigeligt med C-vitamin, og det er derfor en god idé at tænke over de grøntsager hun får.

Drægtighedssyge

Hvis man overvejer drægtighed hos sin hun, skal man også overveje de mulige konsekvenser. Drægtighedssyge er en forgiftning, som typisk opstår, hvis hunnen er overvægtig eller har taget meget på i forbindelse med drægtighed. Det kan også udløses hvis hunnen bliver stresset (fx i forbindelse med flytning). Hvis hunnen først får drægtighedssyge, er det stort set umuligt at redde hende og ungerne, og hun vil typisk dø indenfor meget kort tid. Symptomer på drægtighedssyge er sødlig lugt fra munden, mangel på appetit og depression. Der er ingen kendt behandling af drægtighedssyge.

Fravænning af unger

Dansk Marsvin Forening anbefaler at ungerne ikke tages fra moren før de er fyldt 4 uger og vejer minimum 300 g. Hvis ungerne vejer under 300 g når de fylder 4 uger, anbefales det at ungerne bliver hos moren. Hununger kan fint blive hos mor, selvom de er ældre end 4 uger og vejer mere end 300 g, men hanunger skal skilles fra mor og søstre, så man ikke risikerer ukontrolleret avl.